Konkordato Hakkında Her Şey
Konkordato Nedir?
Ekonomik açıdan iflas noktasında olan bir özel şirketin iflas erteleme vermesi amacıyla, borçlarını ödeyebilmesi adına bir takım tavizlerin verildiği ve alacaklı firmalar ya da kurumlarla yeni ödeme planı oluşturularak anlaşma yoluna gidilmesi olarak tanımlayabiliriz. Borçlu olan şirketler konkordato sayesinde mevcut borç tutarlarında indirim yapılmasını, uzun süreli bir vade planına göre ödeme yapmasını ve bu sayede de şirketin iflas etme durumundan kurtulmasını sağlar
Konkordato İlan Etmek
Konkordato ilan etmek için Asliye Ticaret Mahkemeleri’ne başvuru yapılması gerekmektedir.. İflasa tabi olan şirketlerde borçlunun muamele merkezindeki mahkeme; merkezi yurt dışında olan şirketlerin Türkiye’deki şubelerinin bulunduğu yerdeki mahkeme; birden fazla şubesi olan şirketlerin merkez şubesinin bulunduğu yerdeki mahkemeye başvuru yapılır.
Bu başvurunun ardından komiser tarafından yapılacak olan ilanla alacaklılara bildirilir. Bu bildirim sayesiden, alacaklılar 15 gün içerisinde alacaklarının alacak tutarlarını bildirmeye davet edilir. Bu bildirim ilanının yanında konkordato ilanının bir kopyası da alacaklılara gönderilmektedir.
Konkordato ilan edilmesinin hemen ardıdan konuya dahil olan bütün alacaklar anlaşmanın kapsamına girer. Bununla birlikte bu süreç içerisinde borçlu olan tarafın mallarını rehin verme, satma, gibi yollar kısıtlı tutulur.
Karşılıklı olarak onaylanan ve bağlayıcı hale gelen konkordato işlemi sayesinde borçlu olan şirket alacaklılarının vazgeçtiği oranda borçlarının bir kısmından kurtulur. Toplamda 23 ayı bulabilen konkordato süresince belirli bir vade koşuluyla borçlarını ödemeye devam etme alanı sağlamış olur.